Rolmodellen voor onze dochters

De prins op het witte paard kennen we natuurlijk allemaal wel uit de sprookjes en kinderboeken.  Gevoed door economische motieven of vanwege een verlangen naar liefde en geluk. Mijn dochters van 11 en bijna 6 jaar zijn twee stoere redelijk zelfstandige meiden. Ze zijn trots op wie ze zijn en op hun herkomst. Binnen de familie hebben ze veel voorbeelden van eigenzinnige, ondernemende en sterke vrouwen. Zowel jong als oud. Vrouwen die alleen of met hulp van anderen hun dromen en ambities proberen waar te maken. Hopelijk fungeren deze vrouwen samen met mij als rolmodellen voor mijn dochters.

Mijn jongste dochter stelt regelmatig de vraag als we een vrouw in de buurt tegenkomen waarmee ik praat: “Mama is dat ook een bedrijvige vrouw en wat voor bedrijf heeft ze? Ze hoort mij thuis vaak praten over het Bedrijvige Vrouwen netwerk. En doet soms kleine klusjes voor me. In de kleuterklas kwam ze een keer thuis met de planning van die week.  Ze volgt Daltononderwijs. Achter de vraag wat wil je deze week leren stond: ‘het organiseren van evenementen’. Kennelijk heeft ze nu al ambities die verder reiken dan de schoolmuren.

Volg je hart

Mijn man en ik leren onze dochters hun hart te volgen, en proberen daarin zelf ook een voorbeeld te zijn. Als ze iets willen bereiken in hun leven, is het belangrijk dat ze goed bedenken hoe ze dat willen doen. Dat sommige dingen veel tijd kosten. En dat het niet altijd van een leien dakje gaat. Maar dat als je iets echt wilt je het vooral moet proberen en door moet zetten. En dat je vooral niet te bang moet zijn om fouten te maken. Want daar leer je veel van. Zo word ik op mijn beurt regelmatig gespiegeld door mijn dochters als er iets mis gaat en ik gestresst raak. “Mam je leert daar heel veel van”: aldus mijn oudste dochter.

 Een prins op een wit paard

Wat we ze zeker niet leren is: ‘vind een prins op een wit paard en deze zal voor je zorgen’.

f92d256b20521c78f6f48cca6f8cb629

Of mijn dochters warm lopen voor kinderboeken waarin de vrouw wordt neergezet als een mooie, zwakke, meestal witte vrouwspersoon die gered moet worden door een mooie, sterke, meestal witte prins. Ik weet wel zeker van niet. Dat past helemaal niet in hun belevingswereld.  En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat de prins en prinses vrijwel altijd wit zijn of dat de prins ook een prinses zou kunnen zijn…

Heldinnen in kinderboeken

Daarom word ik erg blij van kinderboeken die jonge meisjes heldinnen ‘geven’ die passen bij hun belevingswereld zoals:

  • De Anti-Princessen books van Nadia Fink (2015) 

Een serie kinderboeken gebaseerd op het leven van beroemde Latijns-Amerikaanse vrouwen. Ze laat voorbeelden van vrouwen zien die niet zitten te wachten op een prins die hen komt redden maar hun eigen leven vormgeven. Vrouwen ook die net als sommige Latijns-Amerikaanse lezertjes niet altijd een prettig leven hebben zoals Barbie.

  • Het stripboek van Aspha Bijnaar met de titel Jacquelina, slavin van plantage Driesveld (2010)

De 15-jarige Jacquelina is dolverliefd op Kwasi, maar ze mag hem niet ontmoeten. Jacquelina is huisslavin op een plantage in het Suriname van 1829.

aspha_bijnaarSuriname 1829. Nederland buit zijn kolonie volledig uit. Een handvol planters maakt de dienst uit. Voor de exploitatie van hun plantages maken zij gebruik van slaven afkomstig uit West-Afrika. Een deel van hen is werkzaam in de huishouding van gefortuneerde Nederlanders. Zo ook de vijftienjarige Jacquelina, die het eigendom is van een oude slavenhouder. De hoofdpersoon is in de macht van haar meester, de oude slavenhouder Van Halm, die haar voor zichzelf wil. De jaloerse Van Halm geeft haar straf op straf als ze Kwasi wil zien. Jacquelina ziet maar één uitweg om aan zijn wreedheid te ontsnappen. Dus op een zonnige dag in 1829 wandelt ze de apotheek van meneer Goudman binnen. Hoe zal dat aflopen?

Jacquelina vecht voor haar vrijheid en zelfbeschikkingsrecht.” Het sterke en rebelse karakter van Jacquelina geeft de boodschap van empowerment mee”, aldus Bijnaar.

  • Astrid Lindgren, Pippi Langkous (1945)

Pippi Langkous het kinderboek dat alle kinderen en ook moeders en oma’s kennen. De roman draait om een vrijgevochten jong meisje, Pippi (voluit Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemuntina Tafelkledia Efraïmsdochter)  Langkous, wier moeder in de hemel woont en wier vader, Efraïm Langkous, piratenhoofdman en negerkoning van het eiland Taka-Tukaland is. Bovendien is hij schatrijk en bijna even sterk als zijn dochter.

Pippi Langkous behoeft volgens de website Spinzigeen uitleg. Alle boeken van Lindgren zijn bewezen doordrenkt van autonome vrijzinnige types.

Inmiddels is Pippi Langkous’ vader geen negerkoning meer maar ‘koning van de Zuidzeeën’. Ik kan me als kind herinneren dat ik mijn moeder een keer vroeg waarom de vader van Pippi niet dezelfde kleur had als mijn Creoolse vader. Mijn moeder had daar (toen) geen antwoord op….